Informatie voor werkgevers

Deze site is bedoeld om de groep werkzoekenden met een Wia status aan een interessante baan te helpen. Hiervoor zijn werkgevers nodig die bereid zijn om te denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.

 

WIA betekent: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Iemand ontvangt een WIA-uitkering als: Iemand ten gevolge van ziekte nìet kan werken of minder kan werken of ten gevolge van ziekte niet het oude loon kan verdienen.

Dat betekent in de praktijk dat het UWV mensen met een gedeeltelijke Wia uitkering, stimuleert om deels het eigen salaris te verdienen. (Werken naar arbeidsvermogen)

Anders gezegd, mensen dienen geld te gaan verdienen naast de uitkering omdat het uwv maar een klein deel van de uitkering betaalt. Het is een misverstand dat een inkomen naast een volledige uitkering verdiend kan worden. Een werknemer verrekent alle inkomsten met de uitkering. Daarom is het voor een werknemer met een Wia uitkering, net zo belangrijk om een inkomen te verdienen als voor een ander. Wellicht kan werken niet meer in de functie waarin iemand heeft gewerkt of alleen in een beperkt aantal uren. Veel mensen met een Wia uitkering zijn hard op zoek naar werk. Niet uit luxe maar omdat dit financieel noodzakelijk voor hen is. Er zijn veel mensen met een Wia status met fantastische werkervaring. Het is de kunst om van een samenwerking met een Wia kandidaat een win-win situatie te maken.

 

De overheid wil werkgever stimuleren om mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen. Hiervoor zijn er diverse subsidies en regelingen beschikbaar. Hieronder volgen een aantal voordelen. Op de site van het uwv vindt je nog een aantal voordelen.

 

No-riskpolis

De no-riskpolis is een regeling die voor u geldt als u een werknemer met een ziekte of handicap in dienst neemt.

De regeling houdt in dat u:

 

Proefplaatsing

Proefplaatsing: Wil je als werkgever iemand aannemen met een arbeidshandicap, maar twijfel je als werkgever of het goed uitpakt? Dan is een proefplaatsing misschien een goede oplossing. Een nieuwe werknemer kan 2 maanden werken op basis van een proefplaatsing. Hierdoor krijgt hij/zij de kans om ervaring op te doen en zich te bewijzen in de functie. Tijdens de proefplaatsing houdt de werknemer de uitkering en betaalt je als werkgever nog geen salaris. Dit is alleen als de intentie er is van 2 kanten om na afloop een dienstverband aan te gaan. Hiervoor wordt samen met een werknemer een formulier ingevuld. Zie voor de download uwv.nl

Voor een proefplaatsing gelden de volgende voorwaarden:
• Je bent van plan om de werknemer na de proefplaatsing een dienstverband van minimaal 6 maanden aan te bieden.
• Het aantal uren van het dienstverband is minimaal hetzelfde aantal uren als de proefplaatsing.
• Er dient tijdens de proefplaatsing voor de werknemer een aansprakelijkheidsverzekering af te worden gesproken.
• De werknemer heeft een uitkering van UWV.
• De werknemer heeft nog niet eerder bij u gewerkt. Is dat wel het geval? Dan kunt u alleen een proefplaatsing aanbieden in de volgende situaties:
– De proefplaatsing geldt voor een andere functie.
– De proefplaatsing geldt voor dezelfde functie die de werknemer had voor diens ziekte. De proefplaatsing is om te bepalen of de werknemer nog geschikt is voor de functie.

 

Loonkostenvoordeel

Het loonkostenvoordeel (LKV) is een tegemoetkoming voor werkgevers die 1 of meer werknemers in dienst nemen uit doelgroepen die moeilijker aan het werk komen. Het LKV is een onderdeel van de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl). Het gaat vooral om de volgende groepen werknemers:
• oudere werknemers met een uitkering
• werknemers met een arbeidsongeschiktheidsuitkering
• werknemers met een arbeidsbeperking

Er is ook een LKV voor werkgevers die werknemers herplaatsen in een nieuwe of aangepaste functie als deze werknemers arbeidsongeschikt zijn geworden.
Zie voor specifieke informatie uwv.nl
Het is belangrijk om te weten dat deze regelingen en subsidies afhankelijk zijn van verschillende voorwaarden en dat de beschikbaarheid hierdoor kan variëren. Wij adviseren u om contact op te nemen met de relevante instanties voor meer informatie. Zie uwv.nl en rijksoverheid.nl